ترکیه به عنوان یکی از همسایه های ایران مقصد بسیاری از دانشجویان ایرانی میباشد که قصد ادامه تحصیل در خارج از کشور را دارند. مسافت کم تا ایران، هزینه های پایین زندگی، بازار کار جهانی و دانشگاه های بین المللی معتبر، از عمده دلایلی هستند که ترکیه را به مقصدی محبوب برای مهاجرت تبدیل میکنند. این کشور یکی از کشور هایی است که برای تحصیل در رشته پزشکی دارای دانشگاه های بسیار معتبر است و شرایط بسیار مطلوبی برای تحصیل در رشته پزشکی فراهم کرده است. اما لازم به ذکر است که دریافت پذیرش تحصیلی در دانشگاه های معتبر این کشور برای تحصیل در رشته پزشکی شرایط و مراحل خاص خود را دارد و نیاز به مشاوری آگاه برای راهنمایی دارد. در همین راستا کارشناسان موسسه مهاجرتی ویتراپو برای راهنمایی شما عزیزان در زمینه تحصیل در ترکیه آماده خدمت رسانی میباشند. لازم به ذکر است که ویتراپو میتواند پذیرش تحصیلی شما را در بهترین دانشگاه های ارائه دهنده رشته پزشکی در ترکیه همراه با بورسیه تحصیلی دریافت کند. با ما همراه باشید.
دلایل اصلی تحصیل پزشکی در ترکیه
- مدارک معتبر
- نیاز نبودن به اخذ ویزا
- هزینه مناسب تحصیل
- دانشگاه های مورد تایید وزارت بهداشت
- کیفیت بالا در آموزش
تحصیل پزشکی در ترکیه چگونه است؟
در سال های گذشته تعداد زیادی دانشجو از سرتاسر دنیا از جمله ایران برای تحصیل پزشکی به ترکیه وارد شدهاند. یکی از عمده دلایل استقبال دانشجویان از ترکیه هزینه های مناسب تحصیل پزشکی در این کشور است. همچنین با توجه به اینکه ترکیه به نوعی جز اتحادیه اروپا نیز محسوب میشود دانشگاه های این کشور مطابق استانداردهای روز اروپا جلو میروند و مدرکی که از آنها دریافت میکنید در سرتاسر اروپا معتبر خواهد بود. اساتیدی که در این دانشگاه ها تدریس دارند, از جمله اساتید برتر بین المللی میباشند. لازم به ذکر است که تحصیل پزشکی در ترکیه با روش های گوناگونی امکان پذیر است که متناسب با شرایط دانشجو میباشد که در ادامه به بررسی این رشته ها و دیگر ویژگی های تحصیل پزشکی در ترکیه میپردازیم.
شرایط تحصیل رشته پزشکی در ترکیه
اولین شرط برای دریافت ویزای تحصیلی پزشکی در ترکیه داشتن مدرک دیپلم ۱۲ ساله شما است. برای ورود به این رشته باید نمرات خوبی را کسب کرده باشید. در ترکیه برای تحصیل رشته پزشکی ۲ مدل دانشگاه وجود دارد که میتوانید بین آنها انتخاب کنید. اولین نوع، دانشگاه های دولتی میباشد که باید برای ورود به آنها آزمون YOS را به خوبی پشت سر بگذارید و علاوه بر آن زبان انگلیسی و ترکی را بلد باشید. همچنین لازم به ذکر است که هزینه های تحصیل در دانشگاه های دولتی ترکیه بسیار پایین تر از دانشگاه های خصوصی میباشد. نوع دوم، دانشگاه های خصوصی هستند که از شرایط تحصیل پزشکی در ترکیه در این نوع دانشگاه ها میتوان به آشنایی به زبان انگلیسی و قبولی در آزمون SAT اشاره نمود. برای ورود به رشته پزشکی در ترکیه ابتدا باید به مدت ۱ سال در کالج دوره پیش نیاز رشته پزشکی را پشت سر بگذارید. گذارندن دوره پیش پزشکی تقریبا در تمامی دانشگاه های دنیا مرسوم است و ترکیه نیز از این قاعده مستثنی نمیباشد. به طور مثال کشور انگلستان دوره پیش پزشکی خود را به مدت ۲ سال برگزار میکند. لازم به ذکر است که آزمون ورودی به پزشکی عمومی در ترکیه در تمامی شهرهای آن برگذار میشود ولی آزمون دوره های تخصصی فقط در شهر آنکارا برگزار میشود.
نکته مهم : لازم به ذکر است که اخذ مدرک پزشکی عمومی 6 سال به طول میانجامد
شرایط سنی تحصیل پزشکی در ترکیه
برای تحصیل رشته پزشکی در ترکیه هیچ نوع محدودیت سنی وجود ندارد, اما لازم به ذکر است که در شرایطی که دو متقاضی دارای شرایط یکسان داشته باشند اما شرایط سنی آن ها متفاوت باشد قطعا فردی که دارای سن کمتری باشد شانس دریافت پذیرش تحصیل آن بیشتر است.
روش های تحصیل در رشته پزشکی در ترکیه
تحصیل پزشکی در ترکیه از طریق آزمون ورودی
یکی از روش های تحصیل در رشته پزشکی در ترکیه از طریق آزمون ورودی میباشد که به دو صورت آزمون YOS و SAT برگزار میگردد که هرکدام شرایط خاص خود را دارا میباشند. اما ذکر این نکته ضروری است که چه آزمون YOS را بدهید چه آزمون SAT در نهایت پس از وارد شدن به دانشگاه پزشکی از سال سوم به بعد تحصیل خود با بیماران به صورت مستقیم سر و کار خواهید داشت پس لازم است که زبان ترکی را نیز به صورت حداقلی یاد بگیرید.
تحصیل رشته پزشکی در ترکیه از طریق آزمون YOS
برای تحصیل در رشته پزشکی ترکیه اهل هر کجای دنیا که باشید باید آزمون تخصصی یوس (YOS) را پشت سر بگذارید. ریاضیات، هندسه و هوش سه بخش این آزمون هستند. همچنین متقاضیان باید سطح زبان ترکی خوبی داشته باشند یا مدرک زبان تومر ترکی کسب کنند. برای قبولی در این آزمون باید نمره ۹۵ از ۱۰۰ را کسب کنید. برای آماده شدن در این آزمون میتوانید از منابع مطالعاتی مختلفی استفاده کنید. این آزمون به دو زبان انگلیسی و ترکی برگزار میشود و در صورت انتخاب زبان ترکی بخش چهارمی جهت سنجش میزان سطح زبان ترکی نیز به آن اضافه میشود. اگر قصد داشته باشید که در دانشگاه نیز به زبان ترکی تحصیل کنید باید این سنجش زبان ترکی را پشت سر بگذارید.
تحصیل رشته پزشکی در ترکیه از طریق آزمون SAT
یکی دیگر از آزمون های مورد پذیرش برخی از دانشگاه های ترکیه SAT نام دارد. این آزمون که فقط به زبان انگلیسی برگزار میشود سطح زبان و ریاضیات شما را مورد سنجش قرار میدهد. اگر به دنبال تحصیل پزشکی ترکیه با زبان انگلیسی هستید باید این آزمون را پشت سر بگذارید. نمره کل این آزمون ۱۶۰۰ واحد دارد که برای کسب نمره قبولی حداقل ۱۴۰۰ واحد را کسب کنید. تعدادی از دانشگاه های ترکیه علاوه بر این آزمون مصاحبه هم دارند پس کسب کردن مدارک زبانی همچون آیلتس و یا تافل میتواند کمک شایانی به شما بکند. آزمون SAT را میتوانید در شهر آنکارا بدهید. این آزمون ۵ بار در سال برگذار میشود و مدرکش حداقل تا ۲ سال اعتبار دارد.
تحصیل پزشکی در ترکیه از طریق آزمون TUS
آزمون TUS آزمونی است که در واقع برای تحصیل تخصص پزشکی در کشور ترکیه و فقط در شهر آنکارا ترکیه برگزار میشود. این آزمون دارای 120 سوال میباشد که در 150 دقیقه برگزار میگردد. به طور کلی این آزمون 2 بار در سال در ماه های آپریل و سپتامبر برگزار میشود. لازم به ذکر است که از جمله شرایط شرکت در این آزمون تسلط به زبان ترکی است و همچنین متقاضیان باید برای کسب قبولی این آزمون حداقل نمره 45 از 100 را دریافت نمایند.
تحصیل پزشکی در ترکیه بدون آزمون ورودی
تعدای دانشگاه در ترکیه وجود دارند که امکان تحصیل رشته پزشکی در آن ها بدون آزمون ورودی نیز فراهم شده است. این دانشگاه ها معمولا دانشگاه های خصوصی به شمار میروند. برای وارد شدن به این دانشگاه ها باید به صورت ترمی هزینه و شهریه بپردازید. برای مثال به طور میانگین سالانه ۱۵ هزار دلار برای تحصیل در این دانشگاه ها مورد نیاز است. لازم به ذکر است که برای ورود به این دانشگاه ها, داشتن مدارک تحصیلی در ایران واجب است.
نکته مهم : متقاضیان تحصیل پزشکی در ترکیه با معدل پایین نیز مجاز به ادامه تحصیل در دانشگاه های این کشور میباشند
هزینه تحصیل پزشکی در ترکیه
هزینه تحصیل پزشکی در ترکیه بستگی به نوع دانشگاهی دارد که قصد دارید در آنجا تحصیل کنید. برای مثال هزینه دانشگاه های دولتی در سال بسته به دانشگاه بین ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ دلار میباشد. در حالی که هزینه تحصیل پزشکی در یک دانشگاه خصوصی میتواند تا سالی ۲۰۰۰۰ دلار هم بالا برود. به غیر از هزینه ثابتی که برای شهریه دانشگاه پرداخت میکنید هزینه های جاری زندگی در ترکیه را هم باید در نظر بگیرید. به طور مثال ماهیانه چیزی حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ دلار خرج خرد و خوراک شما خواهد شد. یا برای اسکان در خوابگاه های دانشجویی ترکیه بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ دلار ماهیانه باید هزینه کنید. البته اگر قصد داشته باشید که خارج از محوطه خوابگاه دانشگاه زندگی کنید بسته به محله و امکاناتی میخواهید بین ۵۰۰ تا ۱۳۰۰ لیر نیز ماهیانه باید اجاره بپردازید. البته دولت ترکیه نیز حمایت های خاصی از دانشجویان میکند. برای مثال در صورت نشان دادن کارت دانشجویی خود میتوانید هنگام استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی از تخفیف برخوردار شوید. یا اگر نیاز به دکتر داشته باشید با مراجعه به مراکز مشخصی، هزینه های درمان شما رایگان خواهد بود. علاوه بر هزینه های ثابت و اقامتی، باید نگاهی نیز به تورم کشور ترکیه داشته باشید. نرخ تورم کشور ترکیه چیزی نزدیک به ۱۲ درصد است. پس به طور سالیانه باید این رقم را به خرج ها و هزینه های خود اضافه کنید تا بتوانید مدیریت مالی شفاف و درستی داشته باشید.
تحصیل تخصص رشته پزشکی در ترکیه
اگر قصد دارید صرفا دوره تخصص خودتان در در کشور ترکیه را بگذرانید یا بعد از ۶ سال تحصیل در ترکیه و اتمام دوره عمومی قصد ورود به رشته تخصصی را داشته باشید، باید آزمون TUS را پشت سر بگذرانید. همانطور که ذکر شد این آزمون فقط شامل سوالاتی در زمینه پزشکی عمومی میباشد. برای گذراندن این تست نیازی نیست که حتما در ترکیه دوره عمومی خود را گذرانده باشید در واقع با تحصیل دوره عمومی در هر کجای دنیا صرفا با قبولی در این آزمون و معادل سازی مدرک پزشکی خود میتوانید دوره تخصصی پزشکی خود را در ترکیه سپری کنید.
نحوه گرفتن بورسیه تحصیل پزشکی در ترکیه
در صورت قبولی در آزمون YOS دانشگاه های دولتی حداکثر ۱۵۰۰ لیر در سال باید به دانشگاه پرداخت کنید. در صورت کسب نمرات عالی و با رتبه بالا در دانشگاه میتوانید برای گرفتن بورسیه تحصیلی نیز اقدام کنید. پس از کسب بورسیه تحصیلی تمام هزینه های شما توسط دانشگاه پرداخت میشود و حتی خوابگاه های رایگانی نیز به دانشجویان بورسیه پیشنهاد میشود که در صورت تمایل میتوانند در آن جا زندگی کنند.
انواع بورسیه های تحصیلی پزشکی کشور ترکیه
- بورسیه دولت ترکیه
- بورسیه علوم پزشکی ابن سینا
- بورسیه پزشکی بورسلاری
- بورسیه علوم پزشکی
بهترین دانشگاه های پزشکی در ترکیه
در ادامه این مطلب نگاهی به تعدادی از بهترین دانشگاه های پزشکی در ترکیه میاندازیم. این دانشگاه ها علاوه بر معتبر بودن در سرتاسر اروپا مورد تایید وزارت بهداشت ایران نیز میباشند و برای ادامه تحصیل یا کار در ایران نیز مشکلی نخواهید داشت. لازم به ذکر است که بهترین دانشگاه های ترکیه برای تحصیل پزشکی از لحاظ رتبه بندی و اعتبار دانشگاه های حاجت تپه، کوچ، استانبول و آنکارا میباشند.
دانشگاه کوچ (koc university)
دانشگاه کوچ یکی از دانشگاه های خصوصی ترکیه واقع در شهر استانبول است. این دانشگاه که در سال ۱۹۹۳ تاسیس شده است دارای رتبه بالایی بین دانشگاه های پزشکی جهان است.
دانشگاه استانبول (Istanbul university)
یکی دیگر از دانشگاه های معتبر شهر استانبول در کشور ترکیه که دارای رشته پزشکی میباشد دانشگاه استانبول است. این دانشگاه نیز دارای رتبه بالایی در میان سایر دانشگاه های پزشکی میباشد.
دانشگاه حاجت تپه (Hacettepe university)
دانشگاه حاجت تپه یکی از دانشگاه های دولتی شهر آنکارا در کشور ترکیه به شمار میرود. این دانشگاه به نوعی دانشگاه رتبه یک ترکیه در رشته پزشکی به شمار میرود که شرایط خاص خود را برای اخذ پذیرش دارد.
دانشگاه آنکارا (Ankara University)
تحصیل پزشکی در این دانشگاه به زبان انگلیسی و ترکی میباشد. برای شرکت در این دانشگاه ارائه مدرک دوران دبیرستان، قبولی در آزمون YOS با حداقل نمره ۵۰ و شرکت در دوره آماده سازی لازم میباشد.
دانشگاه قاضی (Gazi university)
در این دانشگاه میتوانید به تحصیل پزشکی هم با زبان ترکی و هم انگلیسی بپردازید. برای وارد شدن به این دانشگاه نیاز به شرکت در آزمون SAT و همچنین نمره قابل قبول در آزمون زبان بین المللی تافل را دارید.
دانشگاه اوسکدار (Uskudar University)
زبان تحصیلی این دانشگاه نیز ترکی و انگلیسی میباشد. برای وارد شدن به این دانشگاه باید از امتحان ورودی آن گذر کنید. همچنین ارائه مدرک دوران تحصیلی دبیرستان نیز اجباری میباشد.
رشته های تحصیلی پزشکی در ترکیه
قبل از انتخاب دانشگاه مورد نظرتان برای تحصیل پزشکی در ترکیه بایستی رشته مورد نظر و مورد علاقه تان را انتخاب کنید. رشته پزشکی در ترکیه گستردگی بسیار زیادی دارد و در شاخه ها و زمینه های مختلفی از آن میتوانید طلب دانش و تجربه کنید. برای مثال در ادامه نگاهی به رشته های تحصیلی پزشکی در ترکیه میاندازیم:
- داروسازی
- دامپزشکی
- تغذیه
- مامایی
- فیزیوتراپی
- پرستاری
- دندانپزشکی
- زیست پزشکی
- مدیریت سلامت و علوم سلامت
- سلامت عمومی و پزشکی عمومی
مراحل اخذ پذیرش از دانشگاه و ویزای تحصیلی ترکیه
پس از اینکه رشته و دانشگاه مورد نظرتان برای تحصیل را در کشور ترکیه انتخاب نمودید, بایستی برای گرفتن پذیرش دانشگاه مورد نظر اقدام کرده و پس از دریافت نامه پذیرش خود برای گرفتن ویزای تحصیلی اقدام کنید. مراحل اخذ پذیرش از دانشگاه های پزشکی ترکیه عبارتند از:
- تکمیل فرم درخواست پذیرش از دانشگاه ها
- ترجمه مدرک تحصیلی دوران دبیرستان یا همان دیپلم به زبان ترکی یا انگلیسی
- ترجمه ریزنمرات دوران دبیرستان به زبان انگلیسی یا ترکی
- به دست آوردن یک مدرک زبان بین المللی با توجه به نمره مورد نیاز هر دانشگاه (آیلتس یا تافل)
- قبول در آزمون ورودی دانشگاه بین المللی
- پرداخت هزینه پذیرش
- اثبات تمکن مالی
پس از طی کردن این مراحل و دریافت جواب قبولی دانشگاه باید برای دریافت ویزای تحصیلی اقدام کنید. مدارک مورد نیاز برای اخذ ویزای تحصیلی عبارتند از:
- نامه پذیرش دانشگاه موردنظر در ترکیه
- ارائه فرم درخواست تکمیل شده
- گذرنامه
- ارائه مدارک پرداخت هزینه ویزا
- عکس
درآمد پزشکی در ترکیه
پزشکی یکی از کارهای سخت دنیا به شمار میرود و در همین راستا درآمد حاصل از کار پزشکی از میانگین جامعه بالاتر است. کشور ترکیه نیز به همین منوال است. پس از اتمام دوران تحصیل خود اگر قصد داشته باشید که در خود کشور ترکیه به فعالیت ادامه دهید و وارد بازار کار در ترکیه شوید، درآمد به نسبت خوب و بالایی خواهید داشت. در ادامه نگاهی به میانگین درآمد چند تخصص پزشکی در ترکیه میاندازیم:
- متخصص آلرژی = 15 هزار لیر
- متخصص تغذیه : 16 هزار لیر
- متخصص قلب و عروق = 33 هزار لیر
- متخصص بیهوشی = 28 هزار لیر
- پزشک عمومی = 16 هزار لیر
- چشم پزشکی = 16 هزار لیر
شرایط کار پس از تحصیل پزشکی در ترکیه
با فارغ التحصیلی از دانشگاه های پزشکی کشور ترکیه متقاضیان میتوانند اقدام به دریافت کار در این کشور نمایند. از جمله شرایط موردنیاز برای اخذ کار در کشور ترکیه تسلط به زبان ترکی است. همچنین لازم به ذکر است که متقاضیان برای اخذ کار در این کشور باید در آزمون نهایی STS که جهت معادل سازی مدرک پزشکی میباشد شرکت نموده و نمره قبولی آن را دریافت نمایند. با قبولی در این آزمون متقاضیان 6 الی 9 ماه در بیمارستان های دولتی کشور ترکیه میتوانند مشغول به کار شوند و پس از آن نیز به عنوان یک پزشک معتبر در ترکیه فعالیت خود را آغاز نمایند.
معرفی آزمون STS
آزمون STS آزمونی است که برای معادل سازی مدرک تحصیلی رشته پزشکی و همچنین دندانپزشکی در ترکیه که فقط یک بار در سال برگزار میشود و دانشجویان رشته پزشکی برای ادامه تحصیل یا کار در این کشور ملزم به قبولی و اخذ نمره موردنیاز آن میباشند.
اعتبار مدرک پزشکی ترکیه در ایران
اگر متقاضی مدرک پزشکی خود را از دانشگاه های مورد تایید وزارت بهداشت ایران دریافت نماید به راحتی میتواند پس از تحصیل در رشته پزشکی در ترکیه وارد بازار کار کشور ایران شود. اما در صورتی که مدرک دریافتی متقاضی از کشور ترکیه مورد تایید وزارت بهداشت ایران نباشد نیاز به معادل سازی مدرک خود دارد تا بتواند وارد بازار کار ایران شود.
سوالات متداول
آزمون های ورودی برای تحصیل پزشکی در ترکیه کدام اند؟
YOS , SAT, TUS
نحوه گرفتن بورسیه تحصیل پزشکی در ترکیه چگونه است؟
با کسب نمرات عالی و رتبه بالا در دانشگاه میتوانید برای دریافت بورسیه تحصیلی اقدام کنید
مدت زمان تحصیل پزشکی در ترکیه به چه صورت است؟
مدت زمان تحصیل در رشته پزشکی در کشور ترکیه 6 سال میباشد
شرایط تحصیل رایگان پزشکی در ترکیه؟
متقاضیان با شرکت در آزمون های ورودی و کسب نمره قبولی میتوانند از بورسیه های تحصیلی و تحصیل رایگان پزشکی در کشور ترکیه برخوردار شوند
مدارک لازم برای تحصیل پزشکی در ترکیه؟
مدارک تحصیلی همراه با ریز نمرات / مدارک زبان / نمره قبولی شرکت در آزمون ورودی